Trump, Statele Unite și Terra

Plănuiesc să scriu în acest articol câteva gânduri despre un subiect care umple paginile ziarelor și timpul de emisie al televiziunilor în ultimii opt ani. Este vorba despre președintele Trump și efectele acestui bizar fenomen asupra lumii.

Astăzi, omul a fost dus la poliție încă odată pentru a i se face poze și a fi înregistrat într-un alt caz penal:

www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-66612433

Cred că pentru majoritatea intelectualilor, mai ales a celor de centru-stânga acest fenomen pare inexplicabil, bizar: cum se poate ca nivelul politicienilor de cel mai înalt grad să se deterioreze atât de mult?

Și mai ales cum se poate ca acest curent de naționalism decrepit să prindă atât de bine și în alte țări pe lângă Statele Unite ?

Eu cred că motivele ar fi următoarele :

  • Falimentul ideologic al dreptei și mai ales al curentului neoconservator
  • Efectul negativ al popularității imense a rețelelor sociale care conduce la un fenomen de analfabetism funcțional în masă 
  • Agresivitatea ideologică irațională a stângii care sperie mulți membri ai clasei de mijloc și îi determină să schimbe opțiunea de vot de la stânga spre dreapta
  • Și doar pe locul patru este suportul dat de către state adversare cum ar fi Federația Rusă care urmăresc destabilizare a democrației în Vest și în general, seamănă haosul în societatea occidentala

În momentul de față Statele Unite se confruntă cu o alegere foarte dificilă anul viitor: nici unul dintre candidații care se configurează nu pare a fi potrivit.

Faptul că un fost președinte care a plecat cu scandal după un mandat de haos și încă și mai multe scandaluri, are șanse reale să devină candidatul Partidului Republican și chiar să câștige un mandat de Președinte încă odată, în ciuda faptului că are câteva procese penale pe rol, ilustrează situația foarte dificilă în care se află democrația parlamentară vestica. 

Încă și mai surprinzătoare pentru mine este răspândirea acestui fenomen în alte țări: observ cu mirare cum apar fenomene similare în țări apropiate mie cum ar fi România sau Finlanda. Ca să fiu sincer am avut întotdeauna senzația că trumpism -ul este un fenomen tranzitoriu ,efemer. probabil că la scară istorică acest fenomen se va dovedi efemer dar nu pot să nu observ că este mai persistent decât am crezut sau decât mulți și-ar fi dorit !

Ceea ce este foarte interesant de observat este cat de ușor agenții Federației Ruse reușesc să semene semințele acestui curent mahalagisto-șovinist în solul democraților europene!

Este clar că există ceva anume în fibra socială a acestor democrații care le face să fie foarte receptive la otrava urat mirositoare semănată de omuleții verzi ai frustratului călare pe urs la bustul gol !

Imaginea politicienilor este grotescă dar sceneta de prost gust continuă sub privirile nedumerite ale cetățenilor civilizați și în uralele isterice ale maselor decervelate .

Întrebarea care rămâne este: cat timp va putea rezista sistemul democratic parlamentar sub acest continuu asediu intern cat și extern ? Sunt peste 15 ani de când spionul frustrat de căderea comunismului și-a proferat amenințările la adresa civilizației în 2007 la München!

Între timp, viața se scurge iar omenirea pare strivită între scandalurile lui Donnie si încercările fără succes de a opri într-un fel sau altul, atrocitățile oribile care se întâmplă pe câmpiile Ucrainei!

Niciuna dintre acestea nu este ceva care ne-am fi imaginat in anul 2000 că se vor intâmpla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: